26 x 26 TypeDesign

Afgelopen zaterdag was de boekpresentatie van ‘Fuck Design, Let’s Dance’. Deze uitgave omvat het oeuvre van ontwerpers Marianne Vos en André Toet. Het is een overzicht van hun individuele werk, en werk wat zij maakten onder het door hun opgerichte ontwerpbureau Samenwerkende Ontwerpers. 

Van typografie tot albumhoezen en van tijdschriften tot de complete inrichting van tentoonstellingen en gebouwen. Voor zowel Marianne als André vormde vrijheid en inhoudelijke diepgang de rode draad in hun werk. De wens dat het werk een reflectie was van hunzelf voerde de boventoon. Met dit overzichtswerk gedenkt André Marianne.

Zelf heb ik (Marius Regterschot) van 2001 tot 2007 deel uitgemaakt van Samenwerkende Ontwerpers. Een periode die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan mijn ontwikkeling als ontwerper. En ondanks dat we bij Studio CAPAZ op een totaal andere manier werken, herken ik in onze dagelijks praktijk ook nog steeds waarden die in deze tijd zijn vorm hebben gekregen.

Met name de ‘eagerness’ om tot bijzondere resultaten te komen. Niet zomaar accepteren dat wat er zich aan de oppervlakte aandient de oplossing is, maar kijken wat je vindt als je twee stappen verder zet. Zet het eens op zijn kop, of wat zie je als je in- of uitzoomt. En vooral het kijken en werken buiten je eigen discipline.

Tegelijkertijd met de presentatie van het boek opende de expositie ’26 X 26 Typography by André Toet’. Deze expo is een pleidooi voor typografisch experiment. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of je het ziet als ‘spielerei’ of een serieuze poging tot het maken van leesbare letters, want dit is precies de uitdaging die André met zijn werk aangaat. De ene keer levert het expressieve letterbeelden op die zich moeilijk laten lezen, maar intrigeren in vorm. De andere keer wordt leesbaarheid meer gerespecteerd, maar is de uitdrukkingsvorm minstens even belangrijk en expressief.

Kortom, of je nu een type nerd bent of niet, loop tot 7 januari 2024 even binnen bij ACEC Gebouw in Apeldoorn en zie waar de liefde voor letters toe kan leiden. Het boek ‘Fuck Design, Let’s Dance’ is verkrijgbaar bij Uitgeverij Komma, het ontwerp is gedaan door Simon Davies.

Op de hoogte blijven van de laatste updates? Check dan onze instagram of abonneer je op onze nieuwsbrief