De kracht van papieren magazines

Raken en binden

Ook al verschijnen steeds meer magazines digitaal en lezen steeds meer mensen digitaal op tablets of smartphones, het papieren blad blijft immens populair. Uit recent onderzoek naar de verschillen in “het raken en binden” van lezers van offline en online relatiemagazines blijkt dat het lezen van een papieren relatiemagazine beduidend meer effect heeft dan van een digitaal relatiemagazine.

Inside – Personeelsmagazine AVR.

Betere verbinding

In het onderzoek is gekeken naar de relatiebeleving, het bereik en aantal lezers (spin-off), de leestijd, lezer-blad binding en voorkeuren. Met name op het gebied van effectiviteit steekt het offline magazine boven het online magazine uit. De leesduur is bij een offline magazine gemiddeld bijna een keer zo lang dan die bij een digitaal magazine. Daarbij wordt het papieren magazine in bijna 50 procent van de gevallen door meerdere mensen in een huishouden gelezen. Bij het digitale magazine is dit slechts 20 procent.

Ook de KLM gaat zijn nieuwe personeelsblad weer op papier uitbrengen. De communicatieafdeling van KLM is ervan overtuigd dat een papieren blad het personeel en de mensen om hen heen beter verbindt met het bedrijf. Het is immers niet alleen het personeelslid zelf dat het blad leest, maar ook andere leden van het gezin en familieleden en vrienden. Terug naar papier met een magazine dat weer echt thuis op de deurmat ploft is de trend.

De voordelen van een papieren magazine

  • Leesbaarheid: Papier leest nog altijd prettiger dan van een beeldscherm.
  • Duur: Veel mensen nemen de tijd voor het lezen van een magazine en gebruiken het als een rustmoment. Het aantal leesminuten van een papieren magazine is hoger; 23 minuten tegenover 12 minuten voor het digitale magazine.
  • Schaduwlezers: Veel gezinsleden, collega’s of bezoek lezen vaak mee. In 47 procent van de gevallen word het gedrukte magazine door meerdere mensen in een huishouden gelezen.
  • Bewaarfunctie: Een magazine lees je het vaak niet in één keer uit. Je legt het even weg en leest later weer verder. Veel mensen bewaren bladen.
  • Omvang: In gedrukte magazines kun je meer pagina’s kwijt die ook echt gelezen worden omdat de lezer er vaker in leest en het tussendoor even weg kan leggen.

Corio Nederland – Corporate magazine

CDV – Kwartaaltijdschrift

Interactief en toch gedrukt

Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om vanuit het papieren magazine koppelingen te maken met online content. QR-codes en de toepassing van Augmented Reality. Op deze manier kun je onderdelen uit het gedrukte magazine een vervolg in video, animatie of 3D visualisatie geven binnen een app of online.

Onze aanpak

Een magazine ontwikkelen verloopt bij ons altijd volgens een aantal vaste processtappen. Op deze manier weten we creatieve processen tot doeltreffende oplossingen te leiden en kunnen we snel anticiperen op veranderingen en ontwikkelingen.

1. Analyse

Voor wie is het magazine bedoeld en wat zijn de ambities? Alle ideeën en richtlijnen worden vastgelegd in een conceptomschrijving.

2. Concept en bladformule

Bepalen inhoud; rubrieken, columns, interviews, reportages. Definiëren schrijf-, fotografie- en ontwerpstijl.

3. Vormgeving

Bepalen vormgeving van het magazine. Kleurgebruik, lettertypes, beeldconcepten en illustraties brengen het magazine en de verhalen tot leven.

Ook aan de slag met een magazine?

Laat je vrijblijvend adviseren door Marius Regterschot
06 205 43 288 – marius@studiocapaz.nl