Corporate storytelling

Waarom worden we zo geraakt door een mooi boek, een spannende film of toneelstuk? En hoe zou het zijn als we datzelfde gevoel krijgen als we in contact komen met een organisatie of merk? Mensen houden van mooie verhalen en van nature is het dé vorm waarmee we met elkaar communiceren. Sterke verhalen hebben het potentieel om mensen te raken, nieuwe inzichten te geven, te motiveren of aan te zetten tot ander gedrag.

Blue Phoenix Group – Corporate video

De kracht van corporate storytelling

Corporate storytelling is een sterk middel voor organisaties om medewerkers, klanten of andere geïnteresseerden te betrekken bij hun boodschap. Storytelling brengt het verhaal van merk, organisatie en bedrijf tot leven en kan op langere termijn leiden tot hernieuwde passie binnen de organisatie of een sterkere interne commitment. Corporate storytelling is op allerlei manieren in te zetten en draagt bij aan het uniforme verhaal van de organisatie.

De voordelen van corporate storytelling

  • Verhalen hebben een bindende werking, wanneer je onderdeel bent van het verhaal schept dat een band
  • Een verhaal roept emoties op, hierdoor worden mensen meer aangesproken op gevoel in plaats op ratio
  • Verhalen geven informatie meer betekenis en blijven langer hangen
  • Verhalen hebben een inspirerende werking wanneer we onszelf of de organisatie moeten presenteren
  • Verhalen worden gemakkelijk gedeeld

Blue Phoenix Group –Workshop Corporate storytelling

Onze aanpak

Onder leiding van Storydiggers Ralph Poldervaart en Sander Van Duijn starten we het traject met een workshop om het corporate verhaal boven tafel te krijgen. Door middel van creatieve oefeningen gaan we op zoek naar verhaalthema’s en perspectieven.

1. Vinden van het verhaal

In de corporate storytelling workshop gaan we op zoek naar de kern van de corporate story vanuit verschillende perspectieven. Wat is de dynamiek van het verhaal? Wat zijn de belangrijkste krachten? Gezamenlijk verbeelden, doorleven en verrijken we de corporate story met creatieve oefeningen en middelen.

2. Maken van het verhaal

We werken de learnings uit de corporate storytelling workshop uit tot een ‘big story’. Dit is een verhaal waarin duidelijk wordt waar de organisatie in de kern voor staat, wat de ambitie is en wat het bedrijf onderscheidend en relevant maakt voor klanten.

3. Verbeelden van het verhaal

Hier vertalen we de corporate story naar de praktijk. De story krijgt vorm en wordt vertaald naar relevante kanalen als de website, word gevat in een story book of video of vormt uitgangspunten voor een nieuwe visuele identiteit.

Verdiepen en verlevendigen

Corporate Storytelling helpt de visie, missie en strategie van een organisatie te verdiepen en verlevendigen. Het doel is het verhaal naar buiten toe maar de workshop bied ook regelmatig nieuwe inzichten aan de deelnemers:

The brainstorm and storytelling workshop did also open our own eyes. Well lead by Ralph and Sander we realized to move away from telling about technology and performance. Ash recycling is all about seeing the resource and building a sustainable future.

— Rogier van de Weijer, International Business Development Manager, Blue Phoenix Group

Van verhaal naar verbeelding

Een pakkend verhaal moet vervolgens nog wel onder de aandacht worden gebracht. De corporate story kan gebruikt worden als basis voor een hele nieuwe visuele identiteit of de bijdragen aan het aanscherpen van de identiteit door middel van een rebranding of brand refresh. Tevens kan de corporate story gevat worden in bijvoorbeeld een corporate film, website of een andere relevante uiting.

Meer weten over de inzet van storytelling?

Laat je vrijblijvend adviseren door Marius Regterschot
06 205 43 288 – marius@studiocapaz.nl